Când ai de gestionat deşeuri periculoase, poţi fi sigur de 2 lucruri (minimum):
1. Vei primi o vizita a gărzii de mediu, cât de curând;
2. Nu mai poţi neglija modul în care faci încadrarea deşeurilor.
Şi pentru că de amenzile gărzii de mediu şi de încă vreo două chestii nu poţi scăpa, aş vrea să discut despre necesitatea deţinerii de buletine de analiză pentru deşeurile periculoase pe care le generezi.
Încadrarea deşeurilor este tratată în capitolul 7 din Legea 211/2011, articolele 7 – 11.
Ce înseamnă încadrarea deşeurilor?
Legea spune că generatorii “sunt obligaţi să încadreze fiecare tip de deşeu generat din propria activitate în lista deşeurilor prevăzută în HG856/2002″.
Mai spune si ca ei “sunt obligati sa efectueze si sa detina o caracterizare a deseurilor periculoase generate din propria activitate si a deseurilor care pot fi considerate periculoase din cauza originii sau compozitiei“.
Interpretând din punct de vedere logic acest articol 8, aliniatul (4), conjuncţia “sau” are de obicei sensul de “ori …, ori …”.
Deci, dacă ştiu originea deşeului, nu ar mai fi necesar sa dau banii şi pe un rând de analize, ca să fac caracterizarea deşeurilor. Doar în cazul în care intru sub incidenţa articolului 8, aliniatul (2):
“In cazul unui tip de deseu care se incadreaza potrivit listei deseurilor prevazute la art. 7 alin. (1) (adică HG856/2002) sub doua coduri diferite in functie de posibila prezenta a unor caracteristici periculoase – codurile marcate cu asterisc, incadrarea ca deseu nepericulos se realizeaza de catre producatorii si detinatorii de astfel de deseuri numai in baza unei analize a originii, testelor, buletinelor de analiza si a altor documente relevante.”
Aici avem conjuncţia “şi”, care se traduce prin: “şi …, şi …”.
În traducere, dacă avem dubii, pe baza originii, că un deşeu încadrat de noi ca nepericulos ar putea fi periculos, atunci avem obligaţia să îi facem un buletin de analiză şi să-l îl trimitem la “Laboratorul de referinta din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului”. Vom avea astfel certitudinea că am încadrat corect acest deşeu.
Pentru cazurile în care NU avem dubii la încadrarea deşeului ca periculos, concluzia este că nu este necesară deţinerea unui buletin de analiză, caracterizarea deşeului putându-se face pe baza originii sale.
Ai alte păreri? Te rog lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi argumentele tale.